Αναβίωσαν το”πίνω και ορισμό” στις Θεσπιές με τρικούβερτο γλέντι-ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Μία πάρα πολύ πετυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθές στις Θεσπιές αναβιώνοντας το έθιμο των παλαιών γλεντιών των Θεσπιών προσθέτοντας και λίγο σατιρικό στοιχείο λόγω των ημερών.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι σε κάθε κοινωνική εκδήλωση συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονταν στο σπίτι που γιόρταζε το γεγονός.

Αφου έτρωγαν τα καλό μαγειρεμένα φαγητά που συνήθως ήταν κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια και μην παραλείψουμε ότι το κρασί ήταν άφθονο σε όλα τα σπίτια, ξεκινούσαν τα τραγούδια με το”πίνω και ορισμό”.

Ο οικοδεσπότης όριζε ποιός θα πάρει το λόγο.Εκεινος λοιπόν που έπαιρνε το λόγο σηκωνόταν όρθιος με το ποτήρι γεμάτο κρασί λέγοντας.

“Το παρόν το ποτηράκι που επροσταξατε θείε η συμπεθέρε το πίνω εις υγείαν των νέο αρραβωνιασμένων ή νεόνυμφων ή του νεοφώτιστου ή του εορταζομενου κ.λ.

Στην συνέχεια ευχόταν αναλόγως την περίσταση και ακολουθούσε το τραγούδι με το στομα.

Αφου τελείωνε το τραγούδι σηκωνόταν ξανά όρθιος με το ποτήρι στο χέρι λέγοντας τοΠΙΝΩ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟ.

Επινε το κρασάκι του και ο οικοδεσπότης όριζε τον επόμενο.

Ετσι λοιπόν πίνοντας και τραγουδώντας ξημέρωναν στα γλέντια ευχαριστημένοι από τη μια, διασώζοντας τη λαϊκή μας παράδοση από την άλλη.

Συγχαρητήρια σε όλους, χρόνια πολλά,

Καλή Σαρακοστή και του χρόνου με υγεία!!!

Διοργανωτές: ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΘΕΣΠΙΩΝ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΈΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΌΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΣΧΟΛΕΊΟΥ ΘΕΣΠΙΩΝ. Α.Ο. ΘΕΣΠΙΑΚΟΣ.

Δείτε βίντεο,φωτογραφίες

Φωτογραφίες εδώ

Σχετικά